Cu cat domeniile web beneficiaza de mai multe certificate de securitate iar acestea isi fac treaba si sunt mentinute la parametrii optimi, cu atat sunt mai putin expuse virusilor, malware, infractorilor online. Ceea ce conteaza cu adevarat este ca siteurile sa se poata dezvolta in ochii lcienilor lor, sa poata beneficia de trafic la nivel mai mare sau mai scazut, dar cu aceeasi calitate si usurinta la incarcarea site-ului si la navigarea in el. 

Increderea clientilor unui business online depinde foarte mult de cum se prezinta site-ul atunci cand apar clientii. Back-upurile si programele de firewall trebuie mentinute la zi pentru a preintampina accesul printre date sensibile ale infractorilor online. O data ce suportul pentru site a fost asigurat, interfata care, este, de fapt, carte a de vizita catre clienti trebuie sa arate profesionist si simplu de explorat. Toate acestea vin din culisele unui site si server care se bucura de atentia providerului si a echipei de asistenta.

Incepand cu certificatul shared SSL, vom descrie pe scurt ce presupune fiecare in parte. Acesta se refera la autorizatii digitale pentru mai multi clienti gazduiti pe aceleasi servere de hosting web. Un altul este Server gate criptographia si se refera la criptarea mai mare de cei 40 de biti care sunt stabiliti in mod standard. Certificatul PKI-Public Key Infrastructure este unl dintre cele mai importante module de securizare, de care, in mod normal, fiecare client ar trebui sa se asigure atunci cand alege sa contracteze un host. Acest tip de protectie presupune o semnatura digitala cu o cheie publica pentru a identifica un webmaster sau pe oricine altcineva. Persoanele care detin o anumita autoritate in diverse domenii, institutii care pastreaza date securizate, firme cu arhive in care exista informatii sensibile etc. Aceste certificate PKI sunt utilizate pentru a identifica chei de criptografiere care se adreseaza in mod public oricarui utilizator. Certificatele SSL private se refera la un anumit site si este eliberat numai pentru acesta. Certificatul SSL domeniu se refera la o licenta digitala, considerata cea mai slaba, si care demonstreaza si arata proprietarul unui anumit domeniu web. 

In alta ordine exista multe alte certificate, majoritatea digitale, printre care trebuie amintit si Certificatul de Autoritate-CA - care sunt emise de catre entitati specializate in astfel de documente digitale sau fizice si au rolul de a verifica legalitatea si legitimitatea unei afaceri online, astfel incat atunci cand au loc schimb de informatii de diverse nivele de importanta, cel care emite si cel care oprimeste informatia sa fie siguri ca aceasta a fost realizata in conditii clare si juste, iar firma cu care schimba informatia este sigura. 

De-a lungul timpului s-a constatat ca este nevoie de diverse autorizari sau atestari digitale care sa asigure si sa garanteze durata in timp a unui site, a unei afaceri online, a unui domeniu web care, in momentul in care se incheie un contract de gazduire web si de inregistrare domeniu, intra si sub incidenta nivelului juridic. Certificatele emise de furnizor sau de anumite institutii specializate in serviciile web sunt importante in relatiile online care pot fi oricand de natura intrenationala, fiind foarte constienti ca web-ul este un mediu viral, mereu in schimbare si in viteza.

 

De la inceputurile hostingului si mereu de fapt, vor exista elemente care sa starneasca controverse, probleme, sa aiba parte de mai bine, de performanta, de profesionalism, de eficienta cand vine vorba de acest domeniu de activitate. Si, negresit, un fapt real, vor exista rau-intentionati, hackeri, spammeri, care sa compromita elementele esentiale, care sa distruga site-uri si relatii cu clienti, castigate dupa eforturi si investitii mari de timp si de bani.

Cele mai importante masuri pe care o firma de hosting trebuie sa le puna in aplicare ar fi : prevenirea informatiilor malware, cum ar fi virusi, malware, troieni etc. care pot ataca lejer un server intreg sau, cu putin "noroc", un computer. Un provider care a luat masurile necesare de securitate v-a anticipa pericolele de acest fel, si va avea deja programe care sa contracareze infestarea deviceurilor. O alta masura ar fi ca datacenterul in care firma de hosting pe care ati ales-o si-a gazduit serverele, sa fie securizata complet: de fapt, securizarea ficica a echipamentului este la fel de importanta ca si cea pe partea de software. Tocmai pentru acest lucru, servere de tip SSD, de exemplu sunt tot mai cautate, implementat si cu costuri in scadere pentru ca ofera beneficii mult mai palpabile si proprii tehnologiei noi. Sediul centrului de date trebuie sa fie non-stop monitorizat, pazit si sa detina masuri de prevenire a incendiilor, de un sistem performant de racire si de solutii de alimentare, plus backup-uri la toate aceste proprietati in cazul unor calamitati, probleme sau alte intamplari neprevazute cu efect negativ asupra spatiului, dispozitivelor si a intregii cantitati de informatii pe care o stocheaza. Pe langa acestea, sistemul Firewall ar trebui sa fie mereu updatat, activat, plasat la nivelul routerelor, aplicatiilor web si al serverelor, in parte, pentru a feri sistemul de intrusii din mediul online.

Alte aspecte esentiale care sunt un "must" pentru un cont de hosting, un server un intreg sistem de servicii pentru site-uri web, sunt reprezentate de posibilitatea de transfer a unor fisiere intr-o maniere sigura. Aproape toate companiile de gazduire web si irnegistrare domenii ofer serviciul FTP (File Transfer Protocol) pentru transferul fisierelor de diferite tipuri si care trebui sa contina elemente de securitate si un SSH limitat la accesul titularului contului si al celor din echipa de hosting.

Orice tipuri de intrusi pe serverele de hosting nu au voie sa patrunda in sistem din cauza neglijentei sau a neatentiei. Un site sau domeniu web care se bucura de servicii de calitate ale unui furnizor, trebuie sa fie asigurat ca nu va avea probleme de downtime, de infractori online sau alti rau-intentionati care sa ii corupa site-ul si care sa declanseze ruperea relatiei cu clientii, pierderea lor si moartea afacerii sale.

 

Informaţii în completare