Probabil multi dintre noi aleg sa comande mancarea de pranz de la diverse firme de catering. Si totodata, 90% dintre noi o primim in caserole de plastic, sigilate cu atentie. Dupa ce mancam, le putem arunca linistiti la gunoi. Aparent, totul este in regula: comandam mancare gatita, mancam ceva sanatos la pranz, apoi aruncam la cos totul fara sa mai murdarim alte recipiente. Dar stim oare stim la ce ne expunem sanatatea?

Cu siguranta multi dintre noi nu cunosc pericolul care se ascunde in spatele acestor caserole minunate. Si mai mult decat atat, sunt putini cei care stiu ce contin aceste recipiente din plastic. In afara de cele bio, acestea contin o substanta toxica chimica industriala, numita BPA (Bisphenol A), o forma a unui estrogen sintetic, prezent incepand din anii `30 si utilizat in industria alimentara si a bauturilor inca din `60.
Aceasta substanta se regaseste in plastic deoarece il face mai rezistent si incasabil. Alegerea perfecta pentru cei care vor sa transporte, la costuri mici, mancare aparent sanatoasa. Ceea ce nu multi stiu este ca acesta substanta ajunge in mancare in urma contactului materialului plastic cu mancarea calda si poate provoca mai multe tipuri de boli, de la cancer la infertilitate, diabet si obezitate.
Atunci cand mancarea este calda, Bisphenolul din plastic trece prin mancare, iar acesta ajunge direct in organismele noastre, provocand, mai devreme sau mai tarziu, diverse afectiuni.
Pentru a va arata posibilul risc la care suntem supusi zilnic, iata avantajele recipientelor din inox si dezavantajele celor din plastic.
Dezavantajele livrarii in recipiente de plastic:
 
  • plasticul se deformeaza la temperaturi foarte mari, ceea ce inseamna ca timpul livrarii creste, pentru ca mancarea sa ajunga la temperatura optima pentru depozitarea in recipient;
  • mancarea calda, in contact cu plasticul emana aceasta substanta toxica, ce poate provoca mai multe tipuri de cancer la femeie (san, ovarian), cancer de prostata la barbati, infertilitate, boli cardiovasculare si chiar rezistenta la insulina;
  • daca nu a fost consumata toata mancarea, depozitarea acesteia in aceleasi recipiente de plastic in frigider este la fel de periculoasa!
Initiatorii conceptului Pomello au constientizat pericolul livrarii mancarii in caserole de plastic inca din 2008. Acesta a fost si unul dintre motivele pentru care livrarea la domiciliul clientilor se face in recipientele autentice din inox, in care mancarea a fost gatita.
Inoxul are nenumarate avantaje precum:
  • este inoxidabil;
  • nu este reactiv la acizii din mancare, nu isi modifica aspectul, ceea ce inseamna ca mancarea ajunge la client, fel de bogata in vitamine si nutrienti, ca atunci cand a fost luata de pe foc;
  • nu altereaza aspectul sau aroma mancarii;
  • caldura mancarii se mentine pe durata transportului, distributia caldurii ramanand uniforma;
  • mancarea poate fi depozitata in frigider fara a suferi alte modificari chimice.
Asa ca, daca nu ai timp sa gatesti si vrei sa ai parte de un pranz sanatos pentru tine si familia ta, sfatul nostru este sa comanzi mancare gatita, livrata in recipiente a caror compozitie nu iti afecteaza sanatatea.

Informaţii în completare